Bra läge för bostadsköp

Den senaste tiden har det kommit olika rapporter om huruvida det är bra att köpa en bostad just nu eller inte. Många skulle nog säga att det är en osäker tid att köpa bostad. Men experter går nu ut och säger att alla som köpt en bostad den senaste tiden faktiskt med största sannolikhet gjort ett toppenköp.

Vi har tidigare skrivit om att det är en bra tid för att köpa hus eller lägenhet just nu på grund av den låga räntan som gör att man kan amortera mycket på sina lån. I Svenska Dagbladet kan man läsa om att experterna faktiskt håller med om detta. Den senaste tiden har många varit osäkra på om de ska korka upp champagnen eller gravölen när de har köpt en bostad. Det har nämligen varnats mycket om att bostadsmarknaden står inför en krasch.

Utbudet är väldigt begränsat964298-buy-this-house

I den här artikeln skriver man dock att bostadspriserna i Sverige inte har drivits upp av spekulation, som de gjort vid många andra bostadsbubblor runt om i världen. Folk i Sverige köper faktiskt dyra lägenheter för att de ska bo i dem. De som köper bostäder har inte flera bostäder som de hyr ut i väntan på fortsatta prisuppgångar. Det finns alltså inte en stor ansamling med tomma eller uthyrda lägenheter som kommer att säljas om priserna skulle börja falla. Prisuppgången ser ut att vara driven av att det helt enkelt inte finns så många bostäder att köpa. Efterfrågan är större än vad tillgången är. Enligt vissa källor är till och med utbudet rekordlågt och det är så få bostäder till salu i förhållande till efterfrågan att bankerna tror på fortsatta prisökningar på upp till 10 procent det närmaste året.

Toppen att köpa bostad nu

På grund av dessa faktorer där vi har låga räntor och ett underskott av bostäder, ser experterna att bostadsköpare kommer kunna se sina förmögenheter växa ett tag till. Har man precis köpt en bostad är det faktiskt lika stort läge att fira som något annat läge. Den som har köpt en bostad nu har alltså än så länge gjort ett riktigt toppenköp och så kommer det förmodligen att se ut minst ett par år till.