Ett mysigt kök

Äta bör man, annars dör man. Faktum är att ju mysigare miljö man lagar maten, och sedan äter den i, desto godare kommer maten att smaka, och ju trevligare kommer man att ha när man äter den. Summan av kardemumman är att man bör lägga lite extra möda på att skapa ett mysigt kök, som man gärna vill vara i. 

För en ombonad och mysig känsla i köket finns det mycket man kan göra. Vi har satt samman en lista med några tips.

  • Använd naturmaterial som trä eller sten. En bänkskiva i trä – helst ett mörkt träslag som ek, valnöt eller furu – eller sten ger en fläkt av naturen även om man bor i stan. Bra sten för ändamålet är marmor, granit, kalksten eller kvartsskiffer. En del av dessa material är känsliga för syra, men vi tycker inte att man behöver vara så rädd för citron på marmor. Naturmaterial blir bara vackrare med tiden, även med lite slitage.
  • Var inte rädd för färg. Numera finns det vitvaror glada färger, men dessa är sällan särskilt billiga. En billigare lösning kan vara att bara måla om skåpluckorna. För att ytterligare förhöja känslan kan man också byta ut beslagen. Komplettera med färgglada mattor, gardiner, handdukar och grytlappar, så kommer det att kännas som ett helt nytt kök.
  • Använd koppar. Förr var det vanligt med kopparkärl som prydnad i de svenska köken. Idag har man inte plats för denna varma metall i alla kök, men det finns några knep för att få in det. Har man råd kan man köpa blandare eller taklampor i koppar. Den med mindre budget kan välja beslag i koppar, eller leta på loppmarknader efter gamla kopparföremål att dekorera med.
  • Sitt skönt. Välj sköna stolar till köket, och komplettera dem med sköna dynor, fårskinn eller något annat som är både mjukt och värmande. Tänk också på att stolarna inte behöver se likadana ut: det livar bara upp om de avviker lite i färg och from från varandra.
  • Lägg mattor på golvet. Mattor dämpar ljud, är sköna att gå på och ger en ombonad känsla. Anpassa mattan efter hushållet: för en barnfamilj underlättar det att välja en matta som är tvättbar.