Flyttfirmor kör olagligt

Många tar hjälp av en flyttfirma när de ska flytta men att göra det kan innebära en risk. En del flyttfirmor kör nämligen utan tillstånd, vilket innebär att de egentligen inte får flytta någons saker.

179691-moving-company

En granskning som Göteborgs-Posten gjort visar att nästan var tredje flyttfirma i Göteborg kör olagligt. Detta innebär stora risker för kunderna eftersom företagen oftast inte har någon försäkring. De har heller inget yrkestrafiktillstånd, vilket innebär att de egentligen inte får frakta gods. Den kund som anlitar ett sådant här företag kan själv tvingas stå för kostnaderna om lasten skulle skadas under transporten.

Kolla upp företaget

För att få ett yrkestrafiktillstånd måste en trafikansvarig på företaget klara av ett prov hos Trafikverket. Man måste även inom företaget ha kunskaper om flytt och om reglerna för transporter på väg. Tillståndet är även en garanti för att företaget har ekonomiska resurser. I Aftonbladet kan man läsa att det gäller att kolla upp den flyttfirma man anlita och försäkra sig om att den har ett trafiktillstånd. En flyttfirma i Stockholm som kör lagligt och som alla i trakten kan förlita sig på är Flyttfirma7tr.

Få ett skriftligt avtal

När man kollat upp att flyttfirman har ett yrkestrafiktillstånd och man bestämt sig för att anlita dem, kan man sätta sig ner på firman och göra ett skriftligt avtal där det framgår tydligt vad firman har för uppdrag och hur mycket det kommer att kosta, tipsar Svenska Dagbladet. Man ska alltid försöka få ett fast pris från flyttfirman eftersom timpris riskerar att dra iväg. Det kan också vara bra att titta på kommentarer och recensioner som flyttfirman fått innan man anlitar dem. Ytterligare ett tips är att fotografera alla möbler innan flytten så att man vet ifall de kommit till skada under flytten.