Hoppa säkert på studsmattan

Planerar du att köpa en studsmatta till barnen inför sommaren? Se då till att tänka till lite kring säkerheten och lär dina barn att hoppa säkert.

Hopp och lek! Att hoppa och leka är det många barn som gillar att göra och därför är det inte så konstigt att studsmattan ofta blir en favorit. Dessutom är studsmattshoppning även ett bra sätt för barnen att få motion på, men se till att ni föräldrar tänker på säkerheten vid hoppandet. För hur kul det än är att hoppa så kan det gå illa om man inte vidtar åtgärder. Studsmattan Orbit hos Trampolinspecialisten blev exempelvis bäst-i-test 2016 och en stor anledning till detta var just de väl genomtänkta säkerhetsdetaljerna som medföljer den mattan. Vad den har är till exempel både skyddsnät runt omkring och ett kraftigt kantskydd där fjädrarna sitter, och det är något som gör mycket för säkerheten. Sedan är det bra att även sätta upp regler för barnen som ska hoppa, i familjen Grönlund i Finland får barnen exempelvis inte göra volter om det är fler barn än ett på mattan, men när de bara hoppar får de vara högst tre stycken vilket sönerna i familjen inte alltid följer berättar pappa Viktor för svenska YLE. Men att vara fler än ett eller två barn ska man egentligen inte vara, säger Trygg-Hansas expert Alexandra Gahnström till Dagens Nyheter och tillägger:

– Det är viktigt att man pratar med barnen om hur många man ska vara som hoppar. Vi brukar tala om max två per gång. Man kan som vuxen exempelvis göra en turordningslista över vem som ska hoppa.

Studsmattor på offentliga platser

Ett ställe där man inte får ställa upp studsmattor är på offentliga platser. Det blev de boende i Norrbackatäppan varse om. Där hade någon uppfört en hoppmatta på allmän plats, i lekparken, och där fick den vara kvar i knappa fem dagar trots att den direkt blev barnens favorit. Anledningen? För att den inte var stadens egendom och för att ingen ansökt om tillstånd för att få ha den där samt att studsmattan som ställdes upp inte heller var certifierad lekutrustning, vilket gör att det hela var en fråga om ren och klar säkerhet förklarar Bo Höglund som är parkingenjör på Norrmalms stadsdelsförvaltning för lokaltidningen StockholmDirekt.