Koppla ner för att koppla av

Nya studier visar på att de unga som använder sina mobiltelefoner och datorer ofta har svårare att koppla ner och få sig en god natts sömn, något som är otroligt viktigt för att vi ska fungera så bra som möjligt.

1725026-alarm-clockVisst, det här med att vi måste sova 8 timmar per dygn är en myt, men i psykologen Sara Thomées forskning om ny teknik så löper unga människor som använder elektronik ofta större risker för att drabbas av bland annat stress, sömnsvårighet och även depressionssymptomer. Denna forskning omfattar fyra olika studier med över 4000 människor mellan 20 och 24 år samt 32 djupintervjuer med höganvändare.

Lägg bort telefonen

Hennes studie kom fram till att ett frekvent användande av mobiltelefonen ledde till att man hade enklare att få sömnbesvär samt att depressionsproblem både hos män och kvinnor ökade. Att vi människor får IT-relaterade problem har att göra med att vi befinner oss i en övergångsperiod och att de unga som nu växer upp inte kommer att ha samma problem.

Vad man alltid, oavsett tid kommer tillbaka till är att vi människor behöver sömn för att orka med våra liv och för att presterar så bra som vi bara kan. För alla med sömnproblem kan det, om man inte tänker på att ändra om sina vanor, att införskaffa en ny säng som är lämpad för en själv samt att man köper på sig sköna sängkläder. Du kan köpa påslakan och påslakanset från Sleepo för att förbättra sömnen och komma in i bättre vanor. Börjar man längta till sängen så somnar man bättre. Och om du är orolig över internethandel så använder sig Sleepo av Trygg e-handel:

”Certifieringen Trygg e-handels syfte är att hjälpa dig som konsument välja rätt e-handelsföretag när du handlar så att du kan känna dig trygg och säker även efter du tryckt på “köp”. Trygg e-handels målsättning är att det skall kännas lika tryggt och säkert att handla på Internet som i vanlig fysisk butik.” (läs mer)