Så ordnar du mysig belysning

Ljuset i våra hem har stor betydelse för hur vi trivs. Skarpa och starka ljus kan skapa obehag i vissa situationer medan mjuk punktbelysning ger en harmonisk och avkopplande känsla.

Vilken typ av belysning du väljer i ditt hem har med andra ord stor betydelse för vilken känsla du får när du kommer hem efter en lång arbetsdag. Genom att tänka igenom vilka lampor som passar bäst hemma hos dig och välja rätt lampor i varje rum kan du på ett enkelt sätt skapa en harmonisk och trivsam bostad.

Välj rätt belysning för varje rum

För att lyckas med belysningen är det viktigt att välja rätt sorts ljus för varje rum i bostaden. Köket behöver ha en viss typ av belysning medan sovrummet bör ha en helt annan typ av ljuskällor. En stark taklampa är bra att ha i varje rum för att ge bra ljus vid städning och andra aktiviteter som behöver ordentlig med ljus. Denna lampa bör dock undvikas eller dimmas ner när du vill koppla av. För att skapa mysbelysning behövs även många mindre lampor som sprids ut i rummet. Vardagsrummet får gärna ha små läslampor vid soffan och fåtöljer och även utspridda lampor vid växter eller andra inredningsdetaljer. I sovrummet är det extra viktigt att satsa på lampor med mjukt ljus. En sänglampa och en lampa i fönstret eller på ett avlastningsbord passar utmärkt i sovrummet. I köket behövs både bra arbetsbelysning och mysig belysning för långa middagar. Med andra ord passar punktbelysning vid bordet och svagare belysning i övriga köket bra. Det viktiga är att kunna anpassa ljuset i köket mellan starkt och svagt beroende på behov.

Kombinera lampor och andra inredningsdetaljer för ökad myskänsla

Belysningen utgör visserligen en viktig del av myskänslan i rummet men för att du ska kunna känna dig helt avslappnad gäller det att även inreda med bekväma sittplatser och annan inredning som ökar myskänslan. Mjuka mattor och tjocka gardiner dämpar skarpa ljud och ger en mjuk inramning. Lugna och sobra färger som beige, grönt och mörkblått skapar lugn och harmoni i rummet vilket förstärker den mysiga känslan. Stora gröna växter i krukor på golvet bidrar ytterligare till en avkopplande och lugn känsla i hemmet. Sist men inte minst bör det finnas mjuka kuddar och plädar för att den rätta myskänslan ska infinna sig.