Så skapar du dig en mysig trädgård

Tillhör du en av de miljontals svenskar som har en egen trädgård? I Sverige finns det nämligen ca 2,6 miljoner trädgårdar. Att ha trädgård innebär ett visst engagemang och tar en del tid. Men det går att med ganska enkla medel skapa sig en mysig trädgård. Här får du våra bästa tips.

Tillsammans med experter inom trädgård har vi tagit fram ett antal konkreta tips på vad man kan göra för att få en mysig stämning i trädgården. Om du sköter om din trädgård och gör den mysig ökar det värdet på huset så det är ofta väl värt den investeringen. Låt dig inspireras och välj ut de tips som passar dig bäst.

7 tips för en mysig trädgård:

  1. Plantera och odla – Blommor, buskar, träd och gräs piggar upp och skapar en härlig atmosfär i en trädgård. Ta gärna hjälp av en trädgårdsarkitekt om du tycker att det är svårt att själv komma på hur du vill anlägga trädgården. Men se till att du inte planterar och odlar mer än du hinner och orkar ta hand om. Var också betänksam kring om du har möjlighet att vattna så ofta som behövs under sommarhalvåret. Om du är bortrest mycket kan du behöva investera i ett självbevattningssystem. Här kan du läsa om hur ett självbevattningssystem fungerar.
  2. Trevliga sittplatser – Under sommarhalvåret är det härligt att kunna sitta ute i mysig-tradgardträdgården och äta. Se till att det finns bord och stolar på väl utvalda platser.
  3. Anpassa efter solen – När du planerar din trädgård är det smart att tänka utifrån solens bana. Ha sittplatser, altan och andra liknande ytor där det är morgonsol eller kvällssol.
  4. Ta in vatten – Närheten till vatten uppskattas av de allra flesta. Ta in en fontän, ha vattenbad för fåglarna, ställ dit en badtunna eller bygg en pool. Ska du göra det sistnämnda finns det en hel del att tänka på. Läs till exempel på http://e-klok.se/poolvarmepump om vad som gäller kring uppvärmning av pooler.
  5. Tänk till kring förvaring – För att kunna sköta en trädgård krävs det en del redskap såsom krattor, spadar, gräsklippare och snöskyfflar. Tänk till kring hur du ska förvara allt detta så att det inte behöver ligga framme i trädgården. Det kan exempelvis vara lämpligt att ha en förvaringsbod ute på tomten för detta syfte.
  6. Post och sopor – Gör det enkelt för brevbärare och sopgubbar att lämna post samt tömma sopor genom att placera brevlåda och soptunnor på lämplig plats intill vägen.
  7. Pynta – För att få en ordentlig mysfaktor i trädgården gäller det att pynta den med det lilla extra. Under vinterhalvåret är det fint att sätta upp ljusslingor och under sommarhalvåret är det trevligt med många krukor fyllda med blommor. Sätt din egen touch och hitta till den där härliga mysiga stämningen i trädgården.