Sov mörkt om du vill minska risk för fetma

Mycket får man höra innan man dör och när det finns vetenskapliga bevis bakom ett påstående så bör vi i alla fall fundera på att ändra våra vanor. Vill du sova bättre och tänka på hälsan gäller det att du omger dig av mörker.

5737514-counting-sheepAtt vår sömn är viktig för oss människor är det ingen tvekan om. Men det finns många knep för att få en bättre sömn och med det skapa ett bättre liv i sin helhet. Att vi blir störda av teknik i vårat sovrum har vi tidigare skrivit om, och det kan man förstå då kroppen istället för att gå ner i varv och börja koppla av så börjar den jobba och  kicka igång sig själv på högvarv. Nu har det senaste kommit att det gäller att ha mörkt kring sig i rummet för att inte störa kroppens biologiska dygnsrytm, för, gör vi det ökar vi chanserna till att vi får fetma.

Stor studie

Detta är en stor studie gjord på 113 000 kvinnor i Storbritannien där man frågade om hur mycket de såg när de skulle somna: om de såg så pass mycket att de även kunde läsa, att de såg väggen i rummet, att de såg sin hand eller att de inte såg någonting. De kvinnor som kunde se rakt igenom rummet fick ett större kroppshydda och man tror nu att det har att göra med att ljuset påverkar matsmältningen. Dock är bevisen inte så kraftiga att forskarna råder en att köpa extra tjocka gardiner, men du kan ha detta i åtanke om du har svårt att sova eller om du vill göra allt i din makt för att optimera att leva ett så bra liv som möjligt.