Tips för bra städning

En viktig del i att få ett hem att trivas i, är att det är rent och snyggt. Den som vill ta tag i städningen kan ha i åtanke att det faktiskt bränner kalorier och är riktigt bra träning. Men vissa delar av städningen kan man faktiskt lämna åt proffsen.

Städning kan bränna minst lika många kalorier som att träna, skriver Allas. Enligt en undersökning är det nämligen i princip lika effektivt att ta fram städgrejerna och köra en rejäl städning, som att ta sig till gymmet och träna ett pass där. Det som bränner allra mest kalorier är att damma. När man dammar måste man nämligen sträcka sig och ta sig in i vrår, vilket både är jobbigt för kroppen och gör så att man börjar svettas. Några andra energislukande städaktiviteter är dammsugning, moppning av golv och putsning av fönster. Något annat som bränner ordentligt är städning av ugnen. Genom att städa ugnen gör man av med lika mycket kalorier som om man skulle sitta tio minuter på en träningscykel.

Tips för bättre städning1122709-cleaning

När man är igång och städar och bränner kalorier vill man självklart att städningen ska bli bra också. För det gäller inte bara att gnugga på, utan man måste ha det rätta knycket och de rätta produkterna också. I Expressen kan man ta del av en rad smarta städtips som gör städningen både mycket enklare och mycket bättre genomförd. Några tips är:

  • Att ta golvet allra sist. Arbeta alltid uppifrån och ned för att inte få ner damm och smuts på golvet när det redan är städat.
  • Att använda rivna lakansbitar för att putsa, en vattenskrapa för att ta bort smulor på bordet och en stekspade för att ta bort smuts på golvet.
  • Att ta hand om fläckarna direkt när de uppstår så att de blir lättare att få bort.

Lämna vissa delar åt proffsen 3936283-serious-cleaning-woman-wiping-up-the-floor

Om man föredrar att träna på gymmet och inte har tid eller lust att göra storstädningen själv kan man alltid ta hjälp av proffs. Det finns många städfirmor som kan hjälpa en med städningen och en utav de bästa i Stockholmstrakten är spodra.se. De kan komma någon gång då och då och sköta städningen, så kan man själv bara underhålla städningen ett par timmar varje månad. Ett proffs kan även hjälpa till med lite svårare sysslor som att putsa fönstren och göra rent soffor och textilier. Något som man kan passa på att göra själv då och då som verkligen inte är ansträngande, är att vädra. Här kan man läsa om att ett av de viktigaste stegen i städningen är att vädra så att alla unken luft och gammal damm försvinner ut ur bostaden. Man kan även passa på att torka av fönsterbrädorna i samband med att man vädrar för att göra vädringen ännu mer effektiv.